Peter de Grote in Baasrode

Emmanuel Waegemans – Dmitri Gouzévitch
Peter de Grote in Baasrode
Benerus 2015, 110 p.,
full color, hard cover, geïllustreerd, tien originele kleurentekeningen van Vladimir Nenasjev
17 €

In de Oost-Vlaamse gemeente Baasrode leeft de legende dat de Russische tsaar Peter de Grote op het einde van de 17e eeuw op een van de scheepswerven van Baasrode gewerkt heeft. In de 20e eeuw heeft de populaire volksverteller Abraham Hans dit gegeven uitgewerkt in twee volksverhalen : twee Baasrodenaars gaan in op het verleidelijke aanbod van tsaar Peter om voor veel geld in Rusland schepen te gaan bouwen. Maar de brave Vlamingen komen bedrogen uit en moeten Rusland ontvluchten.
Ook in andere landen waar Peter geweest is en zelfs waar hij niet geweest is, bestaan legenden over de excentrieke tsaar, maar de verhalen van Abraham Hans zijn uniek, omdat ze een mondelinge overlevering over een feit dat niet plaatsgevonden heeft in een literaire vorm hebben gegoten.
Dit boek reconstrueert deze legende en plaatst ze in een Europese context. Voor het eerst zijn de verhalen van Hans weer toegankelijk gemaakt. Ze worden geïllustreerd door tien tekeningen van de Russische cartoonist Vladimir Nenasjev die speciaal voor deze editie gemaakt zijn.

Persstemmen

Emmanuel Waegemans verwijst het bezoek van tsaar Peter aan de scheepswerven van Baasrode naar het rijk der fabels. Het boek is een leuk hebbeding.
De Streekkrant 8 april 2015