Gennadi Roesski – Het Zwarte Boek. Een Moskouse legende

Lees een recensie over onder meer Het Zwarte Boek in De Standaard. ***** “Deze beide boeken, ontstaan op cruciale momenten in de Sovjet-Unie, mogen dankzij de scherpzinnige blik van hun auteurs worden bijgezet in de galerij van klassiekers over de ondoorgrondelijke Russische ziel. Alle lof voor de vertalers en hun inzet om ze voor ons toegankelijk te maken.”

Het Zwarte Boek. Een Moskouse legende is een pareltje uit de 20e-eeuwse Russische literatuur dat lange tijd onopgemerkt is gebleven, omdat het gepubliceerd werd buiten Rusland, in een emigrantenuitgeverij. Het brengt het fascinerende verhaal over het Zwarte Boek dat volgens de overlevering de macht over de wereld zou geven. Als in Rusland de Revolutie uitbreekt en jonge revolutionairen de wereld willen veranderen, maken de nieuwe machthebbers – de bolsjevieken – een klopjacht op het boek dat bij een vrome Moskoviet zou zitten, maar de man en het volk verzetten zich tegen de kuiperijen van de ‘Moskouse duivel’.

Spannend, volks, ouderwets, een verhaal over de diabolische jaren 1920, de jonge Sovjets, de genadeloze strijd tegen de kerk en het geloof. In een volkse taal geschreven en gebracht door een rasverteller in een Moskouse kroeg voor een betrouwbaar groepje ingewijden.

Pas na de val van het communisme kwam de naam van de auteur naar boven – Gennadi Roesski. De Vlaamse slavist Emmanuel Waegemans onttrok dit literaire kleinood aan de vergetelheid en zette het om in een genietbaar en sappig idioom.

Antwerpen, Benerus, 2021, 181 p. Vertaald en van commentaar voorzien door Emmanuel Waegemans, illustraties Michail Zlatkovski.

ISBN 9789464073300

16 €