Emmanuel Waegemans – De filosofe op de troon

Emmanuel Waegemans
De filosofe op de troon. Het literaire werk van Catherina II van Rusland
Antwerpen, Benerus, 2010, 251 p.
ISBN 9789080636385
Prijs: 21 €

Catherina II van Rusland regeerde van 1762 tot 1796. Als Duitse prinses op de Russische troon deed ze alle moeite om het Russisch onder de knie te krijgen. Haar literaire werk is grotendeels geschreven in de taal van haar tweede vaderland, dat ze trouw diende en trots verdedigde tegen critici in binnen- en buitenland. De laatste jaren staat deze wat in de vergetelheid geraakte schrijfster weer in de belangstelling. Dit boek brengt een portret van Catherina de Grote als politica, vrouw en literator en een bloemlezing uit de talrijke genres die ze beoefende : komedies, columns, sprookjes, polemieken, aforismen. Catherina gebruikte haar geschriften als wapen in de politieke arena en als rechtvaardiging van haar politiek programma dat bij conservatieve tijdgenoten op veel kritiek stuitte. Dit boek is de eerste kennismaking in ons taalgebied met het literaire werk van een veelzijdige vrouw die met de opiniemakers van haar tijd correspondeerde en die Rusland cultureel op de wereldkaart heeft geplaatst.

Persstemmen

Van alle soorten teksten die Catharina schreef geeft Waegemans in goede vertalingen voorbeelden. (…) nu bestaan er twee toneelwerken van haar in modern Nederlands die heel goed leesbaar en, meer dan dat, zelfs speelbaar zijn. Een fraaie aanwinst voor onze vertaalde toneelliteratuur. De filosofe op de troon geeft een uitstekende indruk van Catharina de Grote als schrijfster.

Willem Weststeijn in TSL 58

De teksten van Catherina II geven een boeiend tijdsbeeld van de literaire wereld in de tweede helft van de achttiende eeuw. Uit alles blijkt Waegemans’ grote fascinatie voor Catherina de Grote, ‘een ongewoon talent en de sympathiekste heerser van Rusland’.

Annelies de Koning op VPRO 19 januari 2011 (Boek van de week)